Black and white photograph of dormitory room at Taliesin

Oh my Frank – I was wrong!

A bed in a room at Taliesin. I’ll explain why it’s here in the post below.

About what? About a photograph.

But, while I’ve been wrong sometimes about things with Taliesin, I haven’t usually communicated those things to other people.

In this case, I was wrong about a photograph I put in a post of mine from last year: “Preservation by Distribution“. While I’ve taken the misidentified photo out of that post, in today’s post, I’ll explain what the photo really shows, and how I figured out I was wrong.

Let me explain:

The top of today’s post has the same photo I got wrong. I originally showed the photo in “Preservation by Distribution”. That post is about a generous gift from two women whose aunt, Lucretia Nelson, was an apprentice in the Taliesin Fellowship.

(read about the gift from the women, and their aunt, in the “Preservation by Distribution” post).

The women gave us copies of letters that Nelson wrote to her parents. In one of the letters, Nelson described a change that was going to happen under her room. When I wrote “Preservation by Distribution”, I thought the change Nelson wrote about was going to happen on the outside of the room that’s in the photograph.

But I was wrong. Not about the change; just about the photograph.

That is:

everything that I learned from what Nelson described remains unchanged. All I got wrong was the room that I thought photo showed. I think I figured this out yesterday.

But since learning I was wrong, it’s taking me a little while to re-think the space. Because

I’d been mistaken for 18 years.

I got this wrong in 2004.

And, since discovering my mistake, I corrected the “Preservation by Distribution” post. But, still –

18 years!!

Ok, fine. Then what room are we seeing in that photo?

The photograph appears to show a bedroom a couple of rooms to the west of Taliesin’s Drafting Studio. I only started to figure this out

2 days ago,

when I was thinking about writing a new post. While I didn’t look at the photo above, I looked at photos by George Kastner, an architect and draftsman who worked for Wright in 1928-29. Kastner came to Taliesin in November, 1928 and took photographs there in that month, and in December.

If you’d like to read about Kastner, The Organic Architecture + Design Archives1 published a journal issue on some of his collection in 2019.
The article is by Randolph C. Henning, and it’s published in Volume 7, Number 3.

Regardless, here’s the Kastner photo that got this started:

This photo shows Kastner’s room at Taliesin, which had a bay window (on the right):

Looking (plan) southeast. Room was later the bedroom of William Wesley Peters.
Photograph by architect, George Kastner. Taken November 28, 1928.
Courtesy, Brian A. Spencer, Architect.

Photograph taken on November 28, 1928. By architect George Kastner. Courtesy of Brian A. Spencer, Architect. Looking (plan) east/southeast in what later became the bedroom of Wright’s son-in-law, architect Wes Peters.

Although I’d never seen this room before, I knew right where this was: I was looking at part of a former carriage house at Taliesin that Wright turned into a bedroom.

Like I wrote in my post, “Guest Quarters“, Wright wanted to make Taliesin an attractive place to stay, so he converted spaces into bedrooms.

The bay window on the bedroom faced Taliesin’s Middle Court.2

Next

I looked at another photograph of the room by Kastner. You can see it’s the same room, because of the night table that’s on the right. It has the same lamp. And the same screen is against the wall:

Looking (plan) northeast. Room later became the bedroom of William Wesley Peters.
Photograph by architect, George Kastner. Taken December 17, 1928.
Courtesy, Brian A. Spencer, Architect.

So: there’s the screen that you see in the photo at the top of this page, and the desk with the lamp that you see in the last photo. Looking east/northeast.

So looking at these two images made me realize that I was wrong about the room in the photo at the top of this post.

Because

the room I thought was in the photograph had the same Japanese screen, but never had bay windows. So, I mentally searched for Taliesin’s rooms that had bay windows at one time. And I looked for drawings to show me the windows in the rooms.

I double- checked, and I think I found the best floor plan of Taliesin with the bay windows. It was was drawn in 1924, and I put it below.

Since the room I wanted to show is pretty small, I thought I’d show the whole plan to give you an idea of what I’m trying to show. What you see is the floor plan for several courtyards in the Taliesin complex:

Drawing of Taliesin published in Wendingen magazine in 1924, 1925.
Originally published in Wendingen Magazine, 1924, 1925.
Published in the book, The Life-Work of the American Architect Frank Lloyd Wright, by Frank Lloyd Wright, H. Th. Wijdeveld, ed. (Santpoort, Holland: C. A. Mees, 1925).
Location of original drawing unknown.

I’m going to show a detail from the lower right hand side of the drawing. That’s below, with the courtyard labelled “Mid-Way”.

Detail of Taliesin drawing published in Wendingen magazine in 1924, 1925.
Originally published in Wendingen Magazine, 1924, 1925.
Then the magazine issues were published as a book, The Life-Work of the American Architect Frank Lloyd Wright, by Frank Lloyd Wright, H. Th. Wijdeveld, ed. (Santpoort, Holland: C. A. Mees, 1925).
Location of original drawing unknown.

The drawing, published in 1925, has an archival number of 1403.023. But those who put the magazine (then book) together didn’t return the original drawing. So, the Frank Lloyd Wright Foundation gave it a number, but didn’t have the drawing. 

The bay window in the photo was next to the door of the “STUDENTS BED ROOM” in the drawing.

The room has two small windows on the wall opposite of the bay windows. I think the photo is showing the window on the left in the room.

And, fortunately,

George Kastner took another photo that’s really helpful to figuring this out. This is an exterior photo that shows that wall with the two windows. That photo is below. I added an arrow to the photo so you can see where the window is:

Looking (plan) southwest at N facade of Taliesin.
Photograph by architect, George Kastner. Taken December 19, 1928.
Courtesy, Brian A. Spencer, Architect.

Looking (plan) west/southwest at the north façade of Taliesin. I put the arrow into the photograph to show which window I think is showing in the photograph at the top of this post.

What happened to this room?

So, this area was always used by apprentices in the Taliesin Fellowship after Wright and his wife, Olgivanna, started it in 1932. Apprentices in the Fellowship lived in the bedrooms. Later, Wright had the apprentices add three more windows on the wall with the two windows.3

The final changes were made before Wes Peters, his wife, Svetlana, and their son moved in there in 1943. Apparently at that time they—the Fellowship as a whole, or just Peters and his wife—removed the bay windows.

Today, it’s still a bedroom.

 

First published May 6, 2022
The image above is at the Wisconsin Historical Society on this page.


Notes:

1 Their website is: https://www.oadarchives.com/. As of early May, the site administrators were having problems with it, but I’ll take this notice off when the site’s working again.

2 Here’s where I always wanted to “correct” some guides and staff at Taliesin Preservation. Starting around 2005, guides, drivers, and other staff members began referring to a tour drop-off area as the “Middle Court”. I think that’s because this area’s right near Taliesin’s “Lower Court”. So, that’s on your left, and there’s a courtyard in front of you. But that courtyard was known (in drawings) as the Upper Court. The Middle Court was called that because it’s between two courtyards.

3 The windows are in a drawing published in the January 1938 issue of Architectural Forum magazine. 

Broadacre City model in the Dana Gallery at Hillside

Preservation by Distribution

The model of Broadacre City, Wright’s idea/design for decentralized living. Photo taken while the model—mentioned in the post below—was displayed against the north wall of the Dana Gallery at the Hillside building on the Taliesin estate. Raggedkompany took this photograph in 2008/09.1

One day over 16 years ago, a woman came in for a tour of Taliesin.

She did a kind and thoughtful thing

She brought photocopies of letters that her aunt, Lucretia Nelson, had written to her parents (this woman’s grandparents) while Nelson was in Wright’s Taliesin Fellowship in 1934. So this woman wanted to give this to someone associated with Taliesin.

Fortunately I was on hand to take these from her.

Her act caused me to name this post, “Preservation by distribution”. That is: you try to get copies of things out there, in order to help them survive.

I spoke briefly to Lucretia’s niece (Lois) before she took her tour of Taliesin. While she was on tour, I read her aunt’s letters as quickly as possible, while getting what info I could on Lucretia Nelson. It turns out that in 1934, Nelson had written an article for “At Taliesin”. These were weekly newspaper articles that the Taliesin Fellowship had written in the 1930s. So I copied that for her and had it when she came off the bus after her tour.

Architect and writer, Randolph C. Henning, collected, transcribed and edited these columns, which he put into a book. I wrote about this book in my post on books by apprentices.

That day I got Lois’s address, since I wanted to absorb some of what Lucretia Nelson had written. I felt I should give her more information once I had a some time to look things over. So when I did, I told her who Lucretia had mentioned, and pointed out an important event in Wright’s career that Nelson had written about.

I’ll talk about that further below. First of all, I should mention Lucretia and some of those people. And why she was at Taliesin.

Who was Lucretia Nelson?

Nelson (1912-1991) received a B.A. in painting at University of California-Berkeley in 1934. Apparently after graduation, she came into the Fellowship with a college friend, Sim “Bruce” Richards. Frank Lloyd Wright had seen Bruce’s work in Berkeley during a lecture and had encouraged the young man to join the Fellowship. So the two friends (Bruce and Lucretia) headed to Taliesin, where they met up with another former UC-Berkeley student, Blaine Drake (Drake had entered the Fellowship the December before).2

Lucretia was there in 1934, possibly into 1935. The men, who later became architects, stayed longer. Bruce until 1936; and Blaine until 1941. Meanwhile, Lucretia returned to UC-Berkeley, received a Master’s degree, then taught in its department of decorative arts, where she also became an administrator.

Her year in the Taliesin Fellowship was something that she often remembered and one can understand why: she was devoted to the connection between life and art, which she saw around her when in the Taliesin Fellowship.

Two things that stuck out in Lucretia’s letters:

She wrote about one change to Taliesin. It was planned for her room, and she told her parents that:

“You see it gives me instead of one small window on the north side under the deep eves [sic]… a south exposure and a wall almost entirely of windows.”*

This change is going to cause a problem.

The upcoming change altered the room. The southern wall in the room was moved further south. The that was the wall that she said would be “almost entirely of windows”. Then-apprentice, Edgar Tafel, wrote about this change for the July 4th, 1935 “At Taliesin”. He said that,

Fortunately, Taliesin is in an ever state of change.  Walls are being extended and new floors are being laid to accommodate our musical friends.  We are trying out the new concrete mixer – which marks a new day in our building activities.

Randolph C. Henning, ed. and with commentary. At Taliesin: Newspaper Columns by Frank Lloyd Wright and the Taliesin Fellowship, 1934-1937 (Southern Illinois University Press, Carbondale and Edwardsville, Illinois, 1991), 139-40.

This concrete caused a problem decades later:

Unfortunately for Taliesin, this concrete work blocked a drain behind this south wall. Water going behind the wall would freeze in the winter. This created a wedge from 1935 until the early 1990s. My understanding is that the Frank Lloyd Wright Foundation (the site owners) began trying to figure out this problem in the late 1980s.

By that time, the back wall (visible on tours of Taliesin) was protruding seven inches out of plumb. Here’s a drawing that Taliesin Preservation did before the start of the project, just to give you a sense of things:

Drawing of a section of Taliesin during preservation work in 1993-94.

The part people saw was to the right of the stone wall.

During the preservation work, earth was removed from the back of the wall, which was slowly pushed back into place using jacks. This made the wall once again plumb. Then two drainage systems (one behind the wall) were installed.

This big project was done the winter before I started giving tours at Taliesin (1993-94).

Lucretia’s other important note:

In that same letter where she mentioned the upcoming work, Lucretia said that “a guest last week” who “has his son here” gave $1,000 for the construction of Wright’s “Broadacre Citymodel.

Every Frankophile (in other words, a Wrightfan) in the audience might have done a double-take at that last sentence.

The model of Broadacre City was Wright’s thought project about decentralized living (not tied to any real site). This $1,000 gave Wright and the Taliesin Fellowship the resources to construct it.

And the guest was Edgar Kaufmann, Sr.

Who was Kaufmann?

Edgar Kaufmann, Sr. was visiting Taliesin (with his wife, Liliane), because their son, Edgar, Jr., had joined the Fellowship a couple of months before. Edgar Sr. ran Kaufmann’s, a department store in Pittsburgh, Pennsylvania.

Most importantly, in less than a year, he and Liliane would receive plans for their weekend home near Pittsburgh. That home is known as Fallingwater.

Fallingwater: the building that started to put Wright back on the forefront of architecture.

Kaufmann’s $1,000 check not only meant that the architect had the money so his apprentices could build the 12 foot X 12 foot model. The money seemed to signal that Kaufmann believed in Wright’s ideas and work. And that, perhaps, he might hire Wright for that home they were thinking of building.

Originally published, November 21, 2021.
Thanks to Raggedkompany for permission to use his photograph at the top of this post.

* I changed this post on May 7, 2020 when I realized I’d incorrectly identified a photograph. I deleted the photograph here, but talked about what room it was really showing in my post “Oh my Frank – I was wrong“.

There’s an earlier version of “Preservation by Distribution”, with the mistake. It’s on the Wayback Machine, here.

**Bonus—See my post about the glorious Wayback Machine, here.


1 In 2012 the model became part of the collection of The Frank Lloyd Wright Foundation Archives (Museum of Modern Art | The Avery Architectural & Fine Arts Library, Columbia University, New York). 

2 In case you’re wondering: as far as I know, Lucretia was just friends with both Bruce and Blaine.